Schrijfsel #14 De definitie van succes

Tijdens het interview met de RO kreeg ik de vraag: ‘Wanneer ben je succesvol?’ Over deze vraag heb ik het afgelopen jaar veel nagedacht en ik heb hier regelmatig over geschreven. Dit zijn veelal persoonlijke stukjes die ik niet zo snel laat lezen, maar soms vind ik er eentje die wel het delen waard is. Zoals ook die van vandaag over de definitie van succes. Ik schreef het stukje eind augustus, toen ik net begonnen was aan mijn schrijfavontuur. Lees maar snel verder!

Bovenop het stapeltje boeken dat ik zelf geschreven heb ligt een boekje (wat ik niet zelf geschreven heb) waar ik al het hele jaar in lees. Soms een tijd niet, dan weer snel een paar hoofdstukken achter elkaar. Het is een boek met lessen die zeker in deze tijd goed van pas komen. Het heet 365 dagen succesvol.

Laatst had ik een off day. Zo’n dag waarop ik liever in mijn bed bleef liggen dan dat ik eruit kwam. En dat terwijl het maandag was. Maandag staat in mijn geval gelijk aan samenwerken met mijn broer en hoort een leuke dag te zijn. Maar deze maandag was een beetje anders. Ik voelde me een beetje misselijk, had buikpijn, hoofdpijn en was moe. Maar …

Ik ben dus wel uit bed gegaan. Ik heb me netjes aangekleed, ontbeten en een eindje gelopen met mijn vader (dat doen wij iedere morgen). Daarna heb ik een tijdje toegegeven aan mijn rotgevoel door middel van gamen en bankhangen. Uiteindelijk ben ik gaan lezen. Misschien niet een van de meest productieve bezigheden, maar wel inspirerend.

Rond een uur of 11 ben ik mijn broer gaan halen en hebben we nog aardig wat gebrainstormd en een toffe afspraak gepland. Ook hadden we het over succesvolle schrijvers en verzonnen we wat wij zouden doen op het moment dat we succesvol zouden zijn. Toen noemde mijn broer de titel van het boekje, maar in plaats van 365 dagen succesvol, noemde hij het 363 dagen succesvol. Want …

‘Laat me die twee dagen per jaar eenzaam en ellendig voelen.’

Maar plotseling realiseerde ik me dat succesvol zijn iets anders is dan waar hij het over had. Het moment dat je, tegen alle verwachtingen in, toch je bed uit komt rollen, je aankleed en toch aan de slag gaat (we gaan er even niet op in hoeveel je op zo’n dag doet), is je dag al succesvol. Succes zit hem in het overwinnen van jezelf. Iedere dag een klein beetje.

Wanneer vind jij jezelf succesvol?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

  1. Mooie post en heel herkenbaar! Tegenwoordig lijkt iedereen zo succesvol met al die perfecte foto’s terwijl meh-dagjes er ook gewoon mogen zijn. Als je dan inderdaad toch iets gaat doen waar je trots op kunt zijn ondanks dat rotgevoel, kun je jezelf zeker succesvol noemen!

    1. Dank je! Niet perfect is inderdaad ook goed, al vind ik het wel lastig om te leven volgens dat principe. Als je het opschrijft ziet het er ook zo stoer uit, maar de praktijk is vaak toch lastiger 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: