Persoonlijk #35 Terugblik 2023

Ik kan het zelf nog nauwelijks geloven, maar morgen is het 31 december en is het jaar 2023 voorbij. Voor mij voelt het alsof het om is gevlogen, maar er is ook heel veel gebeurd in het afgelopen jaar. Tijd voor een terugblik in woord en beeld 😉

Lengte
Tot nu toe zijn mijn terugblikberichten altijd erg lang, maar vandaag heb ik mijn best gedaan om het zo kort mogelijk te doen. Ik kan me zo voorstellen dat je op de één na laatste dag van het jaar nog wel wat meer wilt doen, dan melancholisch terugblikken op mijn jaar 😉 Verder ziet deze terugblik eruit als gebruikelijk: iedere maand deel ik wat foto’s en vertel ik deels hoe de maand persoonlijk voor me was en deels hoe het was wat betreft schrijfwerk.

Januari
Een van de belangrijkste dingen die ik op schrijfgebied deed in januari was mijn allereerste BTW-aangifte. Dat viel me reuze mee en tot nu toe is dat zo gebleven. Ik heb dan ook nog niet zoveel inkomsten en uitgaven. T.z.t. wil ik denk ik toch wel een accountant daarvoor vragen. Daarnaast werkte ik vooral aan Friends 4-ever, de afronding van de blogserie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me op dit moment weinig van januari herinner, behalve de wintersportvakantie in de laatste week. Het zal ook komen doordat later in het jaar grote dingen zijn gebeurd, daardoor vergeet je het kleine, alledaagse. De wintersportvakantie was heerlijk en ik vind het jammer dat we komend voorjaar niet gaan. De eerste foto is van de wandeling die ik in de eerste of tweede week van januari maakte, bij de Goudsberg. Heerlijk is die vrijheid van de ondernemer. Het leuke is dat ik nu nog dichter bij het Lunterse Bos en de Goudsberg woon. In principe kan ik er heen lopen, maar met de fiets ben ik er uiteraard vlugger.

Februari
Ook van februari heb ik niet zo heel veel herinneringen, behalve dan dat Eline Hoogenboom in De Wedloop kwam. Ik had haar bezoek voorbereid en dat was echt leuk en een beetje spannend. Daarnaast vierde ik mijn verjaardag: ik werd dertig! Ter gelegenheid van m’n verjaardag bakte ik zelf een (gluten- en lactosevrije) slagroomtaart, de tweede keer in mijn leven dat ik dit deed. Hij viel bij iedereen in de smaak.

Wat schrijfwerk betreft rondde ik de blogversie van Friends 4-ever af en daarnaast herschreef ik een manuscript dat ik in juli 2022 had geschreven, het verhaal van Rachel. Inmiddels verschenen als No worries

Maart
Maart heeft last van hetzelfde probleem als januari en februari, ik herinner me er niet zo veel meer van. Door de foto’s weet ik dat ik in maart met Jaap een grote schoonmaak van de polder heb gedaan, dat de magnolia zo mooi in bloei stond en dat ik eind maart het naaien weer heb opgepakt. Maart was in feite stilte voor de storm die bruiloft plannen, huizenjacht en klussen heette, maar dat wist ik toen natuurlijk niet. Ik begon met het herschrijven van mijn manuscript De stad, dat werd een flinke klus waarbij ik eindigde met een vrijwel nieuw verhaal.

Daarnaast publiceerde ik op 31 maart mijn allereerste e-book in eigen beheer: Het braafste meisje van de klas. Ik vergeet dit steeds, maar het is toch wel iets waar ik trots op ben.

April
In tegenstelling tot de eerste drie maanden van het jaar, herinner ik me nog heel veel van april. Logisch ook. De eerste drie weken van de maand werkte ik nog veel aan De stad en halverwege april kreeg ik te horen dat ze bij De Banier het verhaal van Rachel uit wilden geven.

Ik bezocht de allereerste Leeslievelingsbijeenkomst en maakte daar kennis met (o.a.) Leanne Pots. Marianne Witvliet vertelde ons meer over haar boek Boven de robijnen. Een paar dagen later, op 21 april verscheen mijn tiende boek: deel 4 in de Samen! serie. Jullie weten allemaal hoe die boekpresentatie afliep: Jaap ging op één knie en vroeg me ten huwelijk.

Mei
Deze maand rondde ik het schrijven van De stad (versie 2) af. Destijds vond ik dat ik er veel te lang over gedaan had, maar nu ik terugkijk denk ik dat drie maanden eigenlijk best vlot is voor een project van die omvang. Daarnaast bedacht ik een nieuwe social media strategie die ik tot nu toe redelijk naleef en die echt zorgt voor groei/interactie op mijn Instagram, maar ook mijn blog en YouTubekanaal.
Begin mei reisde ik af naar Bratislava om Anna Laura een exemplaar van Wow! Ons huis is vol te overhandigen en uiteraard maakten we er een gezellig, lang weekend van! Ik kwam op maandag 8 mei terug en dinsdag 9 mei ging ik iets heel spannends doen met mijn moeder, namelijk op trouwjurkenjacht. De allereerste jurk die ik aantrok is het geworden, het was er eentje die ik online al tegen was gekomen en waarvan ik wist dat Jaap hem ook mooi vond.

Juni
In juni heb ik niet zo veel schrijfwerk gedaan, ik herschreef het vijfde deel van de Samen! serie op macroniveau (dus de grote lijnen) en dat was het wel zo’n beetje. Wel woonde ik een nieuwe Leeslievelingsbijeenkomst bij. En niet zomaar eentje, bij deze bijeenkomst kwam Becky Wade meer vertellen over haar schrijfwerk en ik mocht tolken. Wat ik me ook nog goed herinner was dat toen ik thuiskwam van de bijeenkomst gigantische hoofdpijn had, iets wat ik eigenlijk al veel vaker had. Twee dagen later ben ik mijn ogen op gaan laten meten, in eerste instantie vooral omdat de coating van mijn brillenglazen was en ik een nieuwe bril wilde uitzoeken. Het verschil bleek groot genoeg om enorme hoofdpijn te veroorzaken. Wat was ik blij met mijn nieuwe bril (en ik ben er nog steeds heel gelukkig mee). Door de hoofdpijn en het wennen aan mijn nieuwe bril kwam er niet zoveel van schrijven. Daarbij hadden Jaap en ik te horen gekregen dat we in aanmerking kwamen voor een huisje, maar we waren niet de enige gegadigden. Dat proces was best spannend en had ook zo z’n weerslag op mijn schrijfwerk. Eind juni bezocht ik Boekhandel Smit in Gouda voor een signeersessie. Hierbij ontmoette ik een aantal mensen die ik tot op dat moment alleen via Instagram kende, zoals Alette en Dineke.

Juli
Ook in juli kwam er niet superveel van schrijfwerk terecht, al herschreef ik deze maand Samen! deel 5 op microniveau en nam ik de proefdruk van No worries door. Op 13 juli stond ik op de Poederoijse dagen en heb ik flink wat boeken gesigneerd en fans gesproken. Om aan mezelf te bewijzen dat ik voorlopig geen boeken hoefde te kopen, maakte ik een foto van mijn fysieke TBR stapel. In de afgelopen maanden is de stapel niet kleiner geworden, eerder groter. Dat komt ook door mijn adventskalender. Ik hoop in 2024 echt m’n TBR stapel te verkleinen, ik denk dat het een van mijn leesdoelen wordt. Op 24 juli kregen Jaap en ik de sleutel van ons huis en er moest zó veel aan gebeuren… allereerst moest de boel flink schoongemaakt worden, voordat we konden schuren en schilderen. Daardoor was er vanaf deze maand echt minder tijd voor schrijfwerk.

Augustus
Ik schreef een paar hoofdstukken (volgens mij twee) aan Project Snel, dat inmiddels De liefdesformule heet, maar verder had ik weinig tijd voor schrijven. Tijdens een gesprek met onze ceremoniemeesters kwamen Jaap en ik erachter dat we eigenlijk nog maar weinig voor de bruiloft hadden gedaan, dus daar werkten we in augustus hard aan, we gingen bijvoorbeeld op bezoek bij onze trouwambtenaar (we hebben gekozen voor een zelfstandig trouwambtenaar. Financieel niet de meest verstandige keuze, haha. Maar deze vrouw had mijn beide broers getrouwd en bij de bruiloft van mijn jongste broer aangegeven dat ze mij t.z.t. ook wilde trouwen 😉 En ze deed het fantastisch, dus het was het ook waard). Ook werd er flink geklust in het huisje, maar gelukkig was er ook tijd voor ontspanning, bijvoorbeeld tijdens deze fietstocht.

September
In september was het zo ver: mijn elfde boek verscheen. Dat was niet echt een kwestie van ein-de-lijk. Ik denk dat van al mijn boeken, deze het minst van mijn geduld heeft gevraagd. Allereerst omdat ik na het schrijven in juli 2022 niet per se onder de indruk van het verhaal was. Toen ik het in februari weer doorlas kwam ik erachter dat het eigenlijk echt een goed verhaal was. Daar dachten mijn proeflezers en redacteur ook over. Ik hoorde in april dat het boek al in september zou verschijnen, maar door het huwelijksaanzoek en de daarbij komende drukte, verdween het naar de achtergrond. De verschijning van No worries vierde ik wel groots: een vakantie op Gran Canaria. Dat was niet zozeer omdat het boek zou verschijnen, maar het was wel leuk dat het zo samenviel. Wat schrijfwerk gebeurde er vrij weinig in september, een klein beetje werk aan Project Snel/De liefdesformule.

Oktober
Deze maand had ik een kleine opleving wat betreft het schrijfwerk. Het kluswerk was afgerond en halverwege de maand werd de vloer ‘pas’ gelegd, dus had ik twee weken om lekker te kunnen schrijven. Ik begon opnieuw met Project Snel/De liefdesformule, nadat ik een boek van Rachel Aaron had gelezen. Dit ging over de 3 Act Structure, over de structuur van je verhaal. Ik besloot dat Project Snel nog niet duidelijk genoeg die structuur volgde, dus ik gooide alles overhoop en begon opnieuw. Uiteindelijk heb ik wel stukjes uit het verhaal hergebruikt. Verder planden we weer van alles voor de bruiloft, we bezochten het kerkje waar de huwelijksbevestiging zou plaatsvinden en op 27 oktober ging ik naar weer een Leeslievelingsbijeenkomst. Deze avond sprak Marlies Medema over haar boeken. Renate Bleijenberg was er ook weer als fotograaf en aangezien zij de coverfoto van No worries heeft gemaakt, wilde ik graag met haar op de foto. Deze foto is (weer) gemaakt in Boekhandel Smit.

November
Ook in november deed ik weinig schrijfwerk, al nam ik wel de eerste druk van Help! Mam is verliefd door, omdat er een tweede druk kwam en ik de mogelijke foutjes er nog uit mocht halen. Daarnaast was er weinig ruimte in mijn hoofd voor schrijven, de bruiloft slokte alle brainpower op. En dat geeft niet. Het was een prachtige dag en ik ben heel blij met alle keuzes die we hebben gemaakt voor die dag en ik ben ook blij dat ik mezelf niet heb gepusht om toch schrijfwerk te doen in november.

December
En dan zijn we alweer aangekomen bij de laatste maand van het jaar. Ik onthulde de cover van deel 5 in de Samen! serie: Help! Hoe hou ik het vol?! Tot nu toe heeft elk oneven boek in de serie ‘Help!’ in de titel en dat vind ik grappig. Ook maakte ik weer een gemberkoekhuisje. Hij is niet zo mooi geworden als ik hoopte, maar na de mislukking van vorig jaar ben ik al lang blij dat dit huisje niet kapotging nog voordat ik hem helemaal kon opbouwen. Voor volgend jaar ga ik misschien uitstekers kopen (of voor mijn verjaardag vragen), zodat de onderdelen altijd goed op elkaar aansluiten. Wel vind ik het jammer dat je dan qua vorm niet echt kunt variëren. Wat schrijfwerk betreft is dit een betere maand geweest dan de anderen. Qua uren zit ik denk ik rond de zeventig (weet het niet precies) en dat is super. Ik zoek echt nog naar een goed (schrijf)ritme. Sinds ik weer een goede ochtendroutine heb opgesteld gaat het ook al beter. Daarnaast hoop ik vanaf januari 1 of dagen per week te werken bij De Wedloop, in plaats van 2 of 3. Mijn uren blijven gelijk, maar het is anders verdeeld. Ik werk elke week op vrijdag van 9 tot ongeveer half 5 en om de week op zaterdag. Dat zal best wel verschil maken voor mijn schijfritme, denk ik. Ik werkte deze maand vooral aan De liefdesformule. Het schiet niet zo hard op als ik zou willen, maar tegelijkertijd ben ik blij met alle woorden die ik heb geschreven.

Algemene indruk 2023
2023 was in niets het jaar dat ik verwacht had. In januari hadden Jaap en ik wel tegen elkaar gezegd dat we misschien wel eind dit jaar zouden trouwen, maar we maakten geen concrete plannen. Ik wilde graag dat Jaap me officieel zou vragen, voordat we dat zouden doen. Na zijn huwelijksaanzoek ging het allemaal erg snel. We hadden twee datums op het oog, 23 of 30 november, en kozen uiteindelijk voor de eerste. Dat bleek een erg leuke keuze te zijn, want nu was het 23-11-23. Door onze bruiloft en alles wat daarbij kwam kijken, is er minder van schrijven terecht gekomen als ik had gehoopt en gedacht, maar het is absoluut niet erg. Dat neemt niet weg dat ik ernaar uitkijk om in 2024 weer (veel) meer te schrijven en aan mijn doelen te werken, want in de maanden dat ik weinig schreef, miste ik het schrijven heel erg!

Projecten 2023
Zoals altijd volgt er nog een lijstje van de (schrijf)projecten van 2023

 • Ik schreef 3 manuscripten (0,5 Project Snel deel 1, 1 Project Snel deel 1 versie 2, 0,5 Project Snel deel 2 en versie 2 van De stad, zodanig vernieuwd dat ik ‘m als nieuwe versie tel. Ik rondde geen nieuw manuscript af, dat vind ik ergens wel jammer hoor)
 • Ik deed 26 writing prompts, de helft van vorig jaar, maar dat geeft niet. Ze zijn niet zo belangrijk, maar wel handig.
 • Ik schreef 47 persoonlijke stukjes, voornamelijk over financiën 😉
 • Ook schreef ik 49 hoofdstukken aan Friends 4-ever (dat zou ik zelf bijna vergeten omdat het aan het begin van het jaar was. Deze hoofdstukken kwamen later als blogbericht online)
 • Ik publiceerde 174 blogs, inclusief deze. Eigenlijk heb ik mijn jaardoel van 175 blogs dus niet gehaald, maar ik vind niet dat één tekort een groot probleem is.
 • Ik schreef 4 korte verhalen, dat zou ik bijna vergeten.
 • Verder plaatste ik 40 video’s, wat ik nog aardig veel vind als ik bedenk dat ik zeker de tweede helft van het jaar hier niet erg mee bezig was.
 • Samen met Anna Laura nam ik 13 podcastafleveringen op en deze publiceerden we ook. Het afgelopen jaar heeft onze podcast qua plays een groei van 150% doorgemaakt, dus daar zijn we superblij mee!
 • Daarnaast deed ik in juni en juli ook een opdracht voor een opdrachtgever (heb ik helemaal niets meer over geschreven). Ik vond het erg leuk en leerzaam, maar het heeft me ook wel aan het denken gezet. Het liefst richt ik me met mijn bedrijf op het schrijven van boeken. Of ze nu bij een uitgever verschijnen of dat ik ze (als e-book) in eigen beheer uitgeef, ik wil verhalen delen. Daar hoop ik in 2024 dan vooral aan te werken. Hoewel ik mooie kansen natuurlijk altijd zal overwegen.

Afgeronde projecten 2023
Volgens mij rondde ik niet eerder zoveel projecten af in een jaar, dus wat dat betreft was het niet een volledig waardeloos schrijfjaar.

 • Wow! Ons huis is vol
 • De blogserie van Friends 4-ever
 • No worries
 • Het e-book dat ik eigen beheer publiceerde: Het braafste meisje van de klas (boek is een groot woord hoor, het is kort verhaal, bestaande uit ongeveer 5.000 woorden).

Meest gelezen blogs
Deze drie blogs werden het meest gelezen in 2023 (de hoofdstukken van het vervolgverhaal heb ik hierbij niet meegeteld):

Net als vorig jaar zijn twee van de drie berichten niet in 2023 verschenen, dus hierbij ook nog een top 3 van blogs die wél in 2023 gepubliceerd zijn:

Ruim 2.500 woorden (toch 500 minder dan vorig jaar) heb je een aardig beeld gekregen van mijn schrijfjaar, maar ook hoe 2023 voor mij persoonlijk was. Hoeveel uren en woorden ik precies heb geschreven in 2023 lees je volgende week in het logboek van december. Vanaf deze plek wil ik je een goede jaarwisseling toewensen, geniet nog van de laatste twee dagen van 2023. Ook wil ik iedereen bedanken die dit jaar een reactie achterliet onder mijn blog, of simpelweg de berichten las die ik de wereld instuurde. En uiteraard ook grote dank aan iedereen die een (of meerdere) boek(en) van mij heeft aangeschaft dit jaar!

Hoe was jouw jaar?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.