Schrijflogboek #43 Juni 2021

Yes! Het is weer tijd voor een nieuw logboek. Zoals je wellicht weet geniet ik er altijd ontzettend van om deze berichten te schrijven en je zo mee te nemen in mijn schrijfmaand. Voor mezelf is het ook altijd een moment dat ik de dingen weer op een rijtje zet en ontdek wat ik nu eigenlijk uitgevoerd heb de afgelopen maand én ik krijg altijd zin in schrijven als ik bezig ben met m’n logboek, dan wil ik er meteen voor zorgen dat ik in mijn volgende logboek weer veel te vertellen heb!

Zoals iedere maand vertel ik eerst over de projecten waar ik aan gewerkt heb en hoeveel tijd ik daarmee bezig ben geweest. Dan vertel ik wat hoogtepunten (als die er zijn), vervolgens wat statistieken en een terugblik en ik sluit af met een vooruitblik op de komende maand. Omdat we met de maand juni het eerste halfjaar van 2021 hebben afgesloten wil ik deze keer ook daar nog een korte terugblik op geven. Het belooft weer een lang bericht te worden, dus pak er gerust een bakje thee of koffie bij!

Verhalen

 • Nova – 5 minuten
  Haha, telt dit mee? Ja, ik heb het maar wel opgeschreven, want anders vroeg je je misschien af waar Nova was gebleven. Dit is het verhaal dat ik met de hand schrijf en ik heb er deze maand gewoon geen tijd voor genomen. Ik wilde het heel graag weer doen, maar ik heb ook allerlei andere creatieve bezigheden opgepakt die ik in de avond doe en dan schiet Nova er steeds bij in. Maar ik wil hier wel echt weer mee verder, want het is heel leuk om te doen!
 • ‘Tante Rosanne’ – 45 minuten
  Dit is een verhaal waarvan ik geen idee heb wat er mee gaat gebeuren, maar het gaat over de tante van Fenna uit de Samen! serie. Ik schrijf het verhaal van Julian en zijn eerste vrouw Joanne uit het perspectief van Rosanne, de rol die zij speelt in de levens van Fenna, Nathan en Ruben. Het begon als een writing prompt en voor ik het wist wat ik meer dan 1000 woorden verder. Wie weet wat er nog mee gaat gebeuren in de toekomst 😉
 • Roos – 140 minuten
  Aankomende vrijdag ga ik ein-de-lijk de titel en cover van dit verhaal onthullen, dus houd mijn YouTube kanaal zeker in de gaten. Ik nam deze maand de drukproef door en ontdekte zeker nog een aantal foutjes waarvan ik blij ben dat ze eruit zijn. Ik kan niet wachten tot dit verhaal als boek kan verschijnen, hoewel ik het ook erg spannend vind omdat dit een van de meest persoonlijke verhalen is die ik ooit heb geschreven.
 • Friends 4-ever – 145 minuten
  Ik schreef drie hoofdstukken aan het vervolgverhaal, wat eigenlijk niet voldoende is. Voor nu heb ik tot en met dinsdag 13 juli een hoofdstuk, dus ik moet nodig verder gaan schrijven. Maar eerst moet Samen! deel 3 af zijn…
 • Samen! deel 3 – 390 minuten
  Voor mijn gevoel heb ik hier echt helemaal niks aan gedaan de afgelopen maand, maar nu blijkt dat ik toch wel een stuk verder ben gekomen. En op de dag dat ik deze blog schrijf (vrijdag 2 juli) hoop ik ook weer te schrijven aan dit verhaal. Het afkrijgen is wat optimistisch denk ik, maar ik heb natuurlijk ook de zaterdag nog 😉 Misschien ligt het manuscript, nu jij dit leest, wel in het postvakje van mijn redacteur en proeflezers.

Social media kanalen

 • Vlogcontent – 310 minuten
  In juni kwamen er vier nieuwe video’s online, ik merk echt dat ik veel relaxter ben voor de camera, meer dingen durf en minder lang bezig ben met het opnemen van nieuwe video’s. Wat heel tof is, want dan blijft er natuurlijk meer tijd over om nieuwe content te maken (op welk gebied dan ook). Zelf vond ik de video ‘Hoeveel verdient een auteur met het schrijven van een boek?’ het leukst om op te nemen én te publiceren. Hier heb ik ook heel veel toffe reacties op gehad via diverse kanalen.
 • Social media beheer – 445 minuten
  Het maken van foto’s kostte me in juni minder tijd dan in de maand ervoor, met dank aan Parkinson’s law, denk ik. Hier hoop ik in de toekomst nog meer over te vertellen, maar als je nu al wilt weten hoe het zit, Google is je grote vriend 😉 Ik wil hier nog wel meer mee experimenteren, want voor mijn gevoel deel ik nu iedere keer gelijksoortige foto’s op Instagram en ik wil wat meer variatie.
 • Blogcontent – 535 minuten
  Ik heb de afgelopen maand weer een keertje een blogmarathon gehouden, een middag waarop ik zes of zeven blogberichten schreef. Ik had die dag een baaldag, want ik wilde heel veel doen aan Samen! deel 3 en dat lukte allemaal niet. Toen ben ik maar flink gaan bloggen, zodat ik me daar de komende tijd weinig zorgen over hoefde te maken. Er kwamen in juni maar liefst 17 berichten online (het grootste deel schreef ik al wel in mei). Mijn drie favorieten waren (naast het logboek natuurlijk): Herschrijven Samen! deel 3, 5 FAQ over mijn leeschallenge en Elke maand een 10k dag.

Overig

 • Van alles en nog wat – 175 minuten
  Ik schreef wat persoonlijke stukjes, maakte nieuwe planningen en blikte terug op het eerste halfjaar. Deze en andere klusjes vallen allemaal in deze categorie.
 • Writing prompts – 210 minuten
  Zoals ik in mijn vorige logboek al schreef heb ik het aantal writing prompts opgehoogd. Ik schreef nu veel vaker op doordeweekse dagen een scène naar aanleiding van een woord. Ik denk dat ik daarom ook minder tijd heb besteed aan Nova.

Hoogtepunten
Qua hoogtepunten was er in juni niet superveel bijzonders aan de hand, al ben ik heel blij dat ik steeds meer m’n ritme begin te vinden, hoewel het nog steeds niet is op het niveau wat ik zou willen.

 • Op 8 juni kwam mijn vijfhonderdste blog online. Het was een hoofdstuk van het vervolgverhaal en ik had het eerst niet eens in de gaten dat juist dat een bijzondere blog was. Op naar de duizend!
 • Op 25 juni had ik een belafspraak met mijn redacteur, degene die al mijn boeken (behalve het boek over Roos) heeft geredigeerd. Dat kwam echt op het juiste moment, want ik zag het allemaal niet meer zitten met Samen! deel 3. We praatten over van alles en nog wat, het was meer een bijpraatmoment dan echt een overleg over een project. Maar ze gaf ook aan dat ik het manuscript gewoon op moet sturen als deze versie af is, dat vind ik heel erg spannend, want ik lever graag goede manuscripten in. Maar aan de andere kant, Froukje is niet voor niets redacteur. Ze heeft me bij mijn andere boeken echt geweldig geholpen, dus waarom zou dat nu anders zijn?

Terugblik juni + statistieken
Tja, ik schreef in mijn vorige logboek dat ik héél graag Samen! deel 3 af wilde maken, maar dat is dus nog steeds niet gelukt. Ik had in juni weer regelmatig hoofdpijn (terugval covid-19) en op vrijdag lukte het me vaak niet om me ertoe te zetten iets te schrijven. Vaak begon ik pas rond een uur of elf en ik was dan al heel veel energie kwijt aan mezelf aan werk zetten, dus ’s middags deed ik ook niet veel bijzonders. Gelukkig begon dat in de tweede helft van de maand te veranderen, maar ik denk dat de echte omkeer het gesprek met Froukje is geweest. Het is me wel weer duidelijk geworden hoe belangrijk een redacteur is! Maar … ik heb in juni wél mijn doel behaald, namelijk 40 uur schrijven. Ik schreef precies 2400 minuten, toen ik zelf mijn uren berekende had ik een foutje gemaakt, waardoor ik 10 minuten tekort kwam. Maar toen ik voor het schrijven van deze blog alles in Excel ging invoeren kwam ik erachter dat het tóch 2400 minuten waren.

Ook wat betreft woordaantal heb ik weer records verbroken. Ik schreef namelijk 12.256 verhaalwoorden en in totaal 33632 woorden. Natuurlijk hoop ik in juli wel veel meer te schrijven, maar ik ben hier al heel blij mee!

Vooruitblik juli
Ik kijk ontzettend uit naar de nieuwe maand. Deze maand ben ik ook een aantal dagen vrij van mijn werk bij het LCJ, dus dat betekent hopelijk dat ik meer kan schrijven. En deze vrijdagochtend heb ik ook al aardig wat kunnen doen (en dat voor elf uur in de ochtend!). Mijn allereerste doel voor deze maand is natuurlijk Samen! deel 3 afmaken, ook hoop ik 40.000 woorden te kunnen schrijven aan mijn Camp NaNoWriMo project. Vorige week vrijdag haalde ik het ineens in mijn hoofd om misschien toch een ander project te kiezen, namelijk Bergen van Chaos, maar ik heb uiteindelijk besloten om toch bij mijn eerste keuze te blijven, project De stad. En ook hoop ik echt vooruit te kunnen werken aan het vervolgverhaal. Heel ambitieus heb ik als doel 8 hoofdstukken schrijven opgeschreven. Ik ben heel benieuwd!

Terugblik H1 – 2021
En zoals beloofd nog een korte terugblik op het eerste halfjaar van 2021. Het was een ware rollercoaster, vooral in mijn gezin. Verdrietige dingen werden afgewisseld met mooie dingen en gelukkig zijn we nu in wat rustiger vaarwater belandt. Tenminste, dat hopen we 🙂 Daarnaast heb ik best wel veel last van long covid gehad, maar dat gaat de goede kant op. Dat alles heeft veel invloed op mijn schrijfwerk gehad, waardoor ik nog een beetje achterloop met mijn jaardoelen. Maar om niet in het negatieve te blijven hangen, moest ik van mezelf een lijstje maken met toffe (schrijf)dingen die ik in het eerste halfjaar heb gedaan en dat lijstje deel ik graag met je:

 • Yes! Papa gaat trouwen, het tweede deel uit de Samen! serie is verschenen.
 • Ik heb het verhaal van Roos helemaal afgerond, het is nu alleen nog wachten op het moment van verschijnen.
 • Samen! deel 3 heb ik bijna helemaal herschreven.
 • Elke week kwam er een hoofdstuk van Friends 4-ever online.
 • Ik heb de bijna dagelijkse writing prompts weer opgepakt.
 • Ik heb al 4 keer op één dag 10.000 woorden geschreven.
 • Ik heb al 3 korte verhalen geschreven.
 • En ik heb het vloggen/video’s maken weer opgepakt.

En ik zal vast nog wel iets leuks vergeten uit deze lijst, maar hier ben ik al heel blij mee!

Wat is het leukste/mooiste dat jij in het eerste halfjaar van 2021 heb gedaan?

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

 1. Fijn overzicht en veel interessante projecten aan het lopen. Ik ben benieuwd naar de output. Mijn eerste half jaar was eigenlijk rustig en goed. Er is geschreven, gelezen en vooral heb ik een goed leef-werk-ritme gevonden. Dus ongeacht de lockdown heb ik prima kunnen leven.

  1. Ja, ik ben zelf ook eigenlijk wel benieuwd naar de output. Fijn, zo’n rustige tijd. Ik hoop dat mijn tweede halfjaar er ook zo uit gaat zien 😉

 2. Leuk om te lezen weer! En wat leuk dat het schrijven van deze logboeken je motiveert om in de nieuwe maand ook weer lekker bezig te zijn, zodat je in je volgende logboek genoeg hebt om over te schrijven. Dat maakt de cirkel rond. 😉
  En gefeliciteerd met je 500 blog! Mooi prestatie!

 3. Mijn 1e halfjaar ging qua schrijven best goed! alleen in juni heb ik niet zo veel geschreven, dat was wel jammer. ik heb echt heel veel nieuwe projecten bedacht en ik probeer er aan te werken (wat overigens niet altijd lukt)
  Schrijven is een grotere uitdaging dan ik dacht. je moet nadenken over je woordkeuze en wat je er wel of niet inzet etc.
  Ik vond uw logboek echt heel leuk om te lezen! en ik ben heel erg blij dat er weer een nieuw boek van u komt. de titel is goed bedacht en de cover is ook heel erg mooi (ik heb de video gezien op YouTube)
  Hopelijk lukt het met de 8 hoofdstukken van friends4ever! 500 blogberichten is trouwens echt super veel!

  1. Heel herkenbaar wat je schrijft, het is soms lastig om te bepalen met welk project je nu uiteindelijk verder wilt. Wel fijn dat het eerste halfjaar best goed ging! En schrijven is idd een grote uitdaging, maar aan de andere kant … je kunt altijd later je woordkeuze veranderen en aanpassen wat je erin zet. Het belangrijkste is dat je een eerste versie (af)schrijft. Daarna kan je er nog zoveel aan veranderen. En wat leuk dat je blij bent met het nieuwe boek dat gaat komen, alvast veel leesplezier!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: